دوره 10، شماره 2 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1402 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 94-80 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2- استاد، گروه روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، Sohrabi@atu.ac.ir
3- استاد، گروه روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
چکیده:   (604 مشاهده)
مقدمه: فقدان انعطاف‌­پذیری شناختی باعث می­‌شود بیماران به‌­صورت منفی در مورد خودشان فکر کنند.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه و اثربخشی آن بر انعطاف­‌پذیری شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون انجام شد.
روش: روش پژوهش نیمه­‌آزمایشی با طرح پیش‌­آزمون- پس‌­آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ­آماری شامل تمامی بیماران مراجعه­‌کننده به بیمارستان فیروزگر تهران در سال ۱۴۰۰ بود، که به روش نمونه­‌گیری داوطلبانه و در دسترس تعداد ۳۰ بیمار انتخاب و به­‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. جهت جمع­‌آوری داده‌­ها از پرسشنامه انعطاف­‌پذیری شناختی (۲۰۱۰) استفاده شد. برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه در ۱۲ جلسه برگزار و برای ارزیابی ماندگاری مداخله از گروه آزمایش پیگیری به عمل آمد. نتایج با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و اندازه­‌گیری مکرر و از طریق نرم‌­افزار
SPSS نسخه ۲۲ تحلیل شد.
یافته‌­ها: نتایج نشان داد که مقدار
F بدست آمده برای مؤلفه­‌های انعطاف­‌پذیری شناختی یعنی کنترل­‌پذیری، گزینه­‌های مختلف و توجیه رفتار در سطح (۰/۰۱>P) معنادار بود که حاکی از تأثیر برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه بر انعطاف­‌پذیری شناختی بود. نتایج تحلیل اندازه­‌گیری مکرر هم حاکی از ماندگاری تأثیر برنامه آموزشی بر انعطاف­‌پذیری شناختی بود (۰/۰۱>P).
نتیجه­‌گیری: نتیجه پژوهش نشان داد که برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی رشد پس از ضربه بر انعطاف­‌پذیری شناختی مؤثر و تأثیر آن در دوره پیگیری ماندگار بود؛ بنابراین می­‌توان از این برنامه به‌عنوان برنامه­‌ای مؤثر برای ارتقای انعطاف­‌پذیری شناختی بیماران مبتلا به سرطان خون استفاده نمود.
متن کامل [PDF 654 kb]   (501 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/10/2 | پذیرش: 1402/1/15 | انتشار: 1402/2/5

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.