1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران ، Shahram.mami@yahoo.com
3- استادیار، گروه روانشناسی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران
4- دانشیار، گروه مدیریت، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده: (792 مشاهده)
مقدمه: بیماری مولتیپل اسکلروزیس یکی از اختلالهای سیستم عصبی است کـه بسـیار شـایع بـوده و باعث تغییرات جسـمانی و روانی فراوانـی در فرد میگردد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنآگاهی بر بهبود نشخوار فکری، استرس ادراک شده و احساس تنهایی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.
روش: پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان ۲۰ تا ۴۰ سال مراجعه کننده به انجمن ام.اس شهر سنندج در بهار و تابستان سال ۱۳۹۹ بود. نمونه پژوهش شامل ۴۰ زن مبتلا به ام. اس بودند که از طریق نمونهگیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس پاسخهای نشخوار فکری نولن هوکسما و مارو (۱۹۹۱)، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (۱۹۸۳) و پرسشنامه احساس تنهایی کالیفرنیا راسل و همکاران (۱۹۷۸) بود. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و به کمک نرمافزار SPSS نسخه ۲۴ تحلیل شدند.
یافتهها: یافتهها نشان داد که درمان مبتنی بر ذهنآگاهی توانسته در بهبود میزان نشخوار فکری، استرس ادراک شده و احساس تنهایی هم در مرحله پسآزمون و هم در مرحله پیگیری در گروه آزمایش مؤثر عمل کند (۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: درمان مبتنی بر ذهنآگاهی روشی موثر در بهبود میزان نشخوار فکری، استرس ادراک شده و احساس تنهایی افراد مبتلا به ام. اس بود، بنابراین پیشنهاد میشود در درمان افراد مبتلا به ام.اس مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/5/22 | پذیرش: 1401/9/17 | انتشار: 1401/11/3