جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای دیابت

آقای اصغر علیزاده، آقای حمید پورشریفی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت‌درمانی گروهی مبتنی‌بر ذهن‌آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام پذیرفت. این پژوهش، درگروه پژوهش‌های نیمه‌تجربی قرار می‌گیرد.

روش: طرح تحقیق پژوهش به صورت دو گروهی (گروه آزمایش و کنترل) و شامل سه مرحله پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری بود. جامعه‌ی آماری پژوهش شامل کلیه‌ی بیماران زن و مرد ۵۰-۳۰ ساله‌ی شهر تبریز در سال ۱۳۹۴ بود که توسط پزشک متخصص، تشخیص دیابت نوع ۲ دریافت کرده‌ بودند. به روش نمونه‌گیری در دسترس نمونه به تعداد ۲۴ نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفت. افراد گروه آزمایش مداخله‌ی درمانی را در ۸ جلسه (۶۰ تا ۹۰ دقیقه‌ای) به صورت گروهی دریافت کردند و گروه کنترل، مداخله‌ای دریافت نکرد. هر دو گروه قبل از شروع مداخلات، پایان جلسات و در پیگیری یک‌ماهه، پرسش‌نامه تنظیم شناختی هیجان را تکمیل نمودند. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین دو گروه در استفاده از راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در مرحله پس‌آزمون و پیگیری وجود دارد.

نتیجه‌گیری: در مدیریت دیابت هرچند مصرف داروها و تغییر سبک زندگی ارکان اصلی درمان قلمداد می‌شوند ولی تاثیر عوامل روان‌شناختی بر زندگی افراد مبتلا به بیماری‌های مختلف ثابت شده است. بنابراین، شناخت‌درمانی مبتنی‌بر ذهن‌آگاهی باعث افزایش استفاده از راهبردهای سازگار تنظیم شناختی هیجان به‌عنوان مسائل روانی اجتماعی مطرح در این بیماری شد.


امیر عباس طاهری، علی اکبر فروغی، محمدرضا داودی، خاطره حشمتی، محسن محمدپور، صمد خرم نیا،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: یکی از مشکلات شایع در افراد دیابتی، درد نوروپاتی است. در این افراد، درد باعث کاهش عملکرد شغلی و اجتماعی فردی می‌شود.
هدف: هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی بر پذیرش نشانگان بیماری و سازگاری اجتماعی و شغلی در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی بود.
روش: این مطالعه از نوع شبه آزمایشی بود، که بیماران به صورت تصادفی در گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان کلیه مراجعین دارای تشخیص نوروپاتی دیابتی مراجعه کننده به بخش نورولوژی بیمارستان فارابی کرمانشاه در سال ۱۳۹۸ بودند. ابزارها شامل پرسشنامه پذیرش درد (
CPAQ) و سازگاری شغلی- اجتماعی (WSAS) بود. نتایج در سه مرحله پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌ها به وسیله‌ی آزمون‌های توصیفی، آنالیز واریانس مکرر و کای اسکوئر با نرم‌افزار spss نسخه ۲۲ مورد نجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج حاکی از آن بود که در مرحله‌ی پس‌آزمون و پیگیری، درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی نسبت به گروه کنترل قادر به افزایش پذیرش درد، بهبود و سازگاری اجتماعی شغلی گردید. در متغیر پذیرش نتایج آزمون درون گروهی نشان داد که اثر زمان (
F=۶/۴۸ ،P=۰/۰۰۳) و اثر تعاملی زمان و گروه (F=۱۲/۴۹ ،P=۰/۰۰۱) معنادار است. همچنین در متغیر سازگاری شغلی و اجتماعی اثر زمان (F=۳/۲۱ ،P=۰/۰۴۶) و اثر تعاملی زمان و گروه (F=۳/۷۴ ،P=۰/۰۲۸) گزارش شد (۰/۰۰۱<P).
نتیجه‌گیری: درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی می‌تواند به عنوان مداخله‌ی روانی در کنار دارو درمانی به بهبود سازگاری شغلی و اجتماعی و پذیرش علائم در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی دردناک کمک کند.

محدثه گیلک دلسم، مقصود پیری، محمد علی آذربایجانی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: مطالعات تجربی نشان داده دیابت نوع دو با اختلالات مرتبط با افسردگی ارتباط دارد. التهاب به عنوان یک مکانیسم رایج در دیابت نوع دو و افسردگی شناخته شده است. مطالعات متعدد نشان داده که ورزش شنا می تواند علائم مرتبط با افسردگی را کاهش دهد.
هدف: هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین شنا برسایتوکاینهای التهابی در سرم  موش های مبتلا به افسردگی- دیابت نوع دو  بود.
روش: طرح پژوهش تجربی از نوع کارآزمایی تصادفی کنترل دار می باشد. جامعه آماری ، موش های نرC۵۷BL۶ نگهداری شده در انستیتو پاستور ایران سال ۲۰۲۱ می باشد. ۴۰ موش بصورت تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی به ۲ گروه(۲۰نمونه درگروه) تقسیم شد. یک گروه با غذایی پرچرب و استرپتوزوسین دیابتی شد. دیابتی ها ۴ هفته تحت تمرین شنا قرار گرفتند. سپس، رفتارهای شبه افسردگی با ترجیح ساکارز، هایپوفاژی ناشی از تازگی، تعامل اجتماعی و تست تعلیق دم مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین سطوح گلوکز، انسولین و سایتوکاین های پیش التهابی مانند اینترلوکین۱بتا و فاکتور نکروز تومورآلفا را در سرم حیوانات اندازه گیری کردیم. داده ها توسط گراف پدپریزم مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­‌ها: نتایج نشان داد دیابت نوع دو رفتارهای افسردگی را در موش به طور قابل توجهی افزایش می دهد. همینطور، ورزش شنا باعث کاهش رفتار شبه افسردگی در موش‌های دیابتی نوع دو و همچنین باعث کاهش گلوکز و سایتوکاین های التهابی در سرم موش های مبتلا به دیابت نوع دو شد.
نتیجه‌­گیری: در مجموع، این مطالعه نشان می‌دهد که ورزش شنا با کاهش التهاب در موش‌های دیابتی نوع دو، رفتار شبه افسردگی را کاهش می‌دهد. مطالعات بالینی بیشتری برای تایید این یافته ها در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مورد نیاز است.

صدف مفهوم، فاطمه محمدی شیرمحله، مهدی دهستانی، پریسا پیوندی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: شاخص توده بدنی در بیماران مبتلا به دیابت تحت تأثیر رفتارهای ارتقادهنده سلامت، تحمل پریشانی و رفتار خوردن قرار دارد و تغییر در آنها ممکن است موجب تغییر در وضعیت بیماران دیابتی شود.
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و درمان خودشفقت­ورزی بر تحمل پریشانی و رفتار خوردن در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بود.
روش: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه و جامعه آماری این پژوهش شامل تمام افراد دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی ۲۵-۳۵ مراجعه‌­کننده به آزمایشگاه تحقیق شهر تهران در پاییز و زمستان سال ۱۴۰۰ بود که از میان آنها با استفاده از روش نمونه­گیری در دسترس ۴۵ نفر انتخاب شدند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش جهت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (۲۰۰۵) و پرسشنامه سه عاملی رفتار خوردن کاپلری و همکاران (۲۰۰۹) بود. پس از اجرای ۸ جلسه، ۹۰ دقیقه­ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و ۸ جلسه، ۹۰ دقیقه­ای درمان خودشفقت­ورزی، داده­های پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر تحلیل شدند.
یافته­‌ها: نتایج نشان داد بین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و درمان خودشفقت ورزی بر تحمل پریشانی و رفتار خوردن در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ تفاوتی وجود ندارد (۰۵/۰<P).
نتیجه­‌گیری: تایج پژوهش حاضر نشان داد درمان پذیرش و تعهد و درمان خودشفقت­ورزی، درمان­هایی اثربخش در کاهش مشکلات روان­شناختی افراد دچار اضافه وزن اعم از رفتار خوردن و عدم تحمل پریشانی هستند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry

Designed & Developed by : Yektaweb