جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای اختلال سلوک

سروش نصری، محمدعلی نظری، احسان میقانی، حسن شاهرخی، ایرج گودرزی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: اختلال نارسایی توجه/ بیش­فعالی با تکانشگری و نقص در بازداری رفتاری همراه است، خطرپذیری نیز به عنوان جنبه­ی مهمی از رفتار تکانشگرانه شناخته می­شود.
هدف: هدف پژوهش حاضر، مقایسه میزان خطرپذیری با در نظر گرفتن علائم بازداری رفتاری در کودکان دارای نشانه­های نارسایی توجه/ بیش­فعالی با و بدون اختلال سلوک، و مقایسه با کودکان عادی می­باشد.
روش: در این مطالعه علی- مقایسه­ای، ۳۷ کودک دارای نشانه­های نارسایی توجه/ بیش­فعالی (شامل ۲۳ کودک دارای نارسایی توجه/ بیش­فعالی و ۱۴ کودک دارای نارسایی توجه/ بیش­فعالی توأم با علائم اختلال سلوک) از طریق نمونه­گیری در دسترس انتخاب و گرایش به خطرپذیری و میزان بازداری رفتاری این کودکان به ترتیب با آزمون خطرپذیری بادکنکی (BART) و آزمون برو-نرو (Go-Nogo) اندازه­گیری و با نمرات ۱۸ کودک عادی مورد مقایسه قرار گرفت. داده­های بدست آمده با استفاده از روش­های تحلیل واریانس یک و چندمتغیره با متغیر کنترل مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد، کودکانی که علاوه بر ADHD نشانه­های اختلال سلوک را دارا هستند، پیش از کنترل نقایص بازداری بالاترین نمرات را در شاخص­های خطرپذیری نسبت به سایر گروه­ها کسب کردند (P<۰/۰۵)، اما پس از کنترل نقایص بازداری، تفاوت معناداری بین نمرات کودکان ADHD+CD و عادی در شاخص­های خطرپذیری مشاهده نشد؛ همچنین کودکان ADHD و عادی پیش و پس از کنترل نقایص بازداری رفتاری، در شاخص­های خطرپذیری تفاوت معناداری نداشتند.
نتیجه گیری: با توجه به یافته­های این پژوهش به نظر می­رسد که تکانشگری کودکان ADHD نسبت به کودکان عادی عمدتاً حاصل نقص در بازداری می­باشد و این در حالی­ است­ که نقص در بازداری به تنهایی پیش­بینی­کننده رفتار پرخطر و سازش­نایافته کودکان ADHD+CD نسبت به کودکان ADHD نبوده و می­تواند تابعی از گرایش به خطرپذیری بالا نیز باشد.

فاضله حیدری، محمد نریمانی، سیف‌اله مدبر، سجاد بشرپور،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: سرشت‌های هیجانی به طور ثابتی با آسیب‌شناسی روانی ارتباط داشته و به عنوان عوامل آسیب‌پذیر‌کننده برای تعداد زیادی از اختلالات روانشناختی مطرح می‌باشند، در حالی‌که مکانیسم‌های زیربنایی این ارتباط چندان روشن نیست. 
هدف: هدف مطالعه حاضر تحلیل مسیر اثر سرشت­‌های هیجانی بر نشانه­‌های اختلال سلوک در نوجوانان با بررسی نقش میانجی نشخوار خشم بود.
روش‌: روش این مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بود که به روش مدل‌یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش‌آموزان دوره‌های اول و دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بود. تعداد ۲۲۰ نفر به روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب و به پرسشنامه توانایی‌ها و مشکلات (۲۰۰۳)، مقیاس مرکب سرشت‌های عاطفی هیجانی (۲۰۱۲) و مقیاس نشخوار خشم (۲۰۰۱) پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آماره‌های توصیفی با نرم‌افزار
SPSS نسخه ۲۷ و برای آزمون فرضیات از تحلیل مسیر با نرم‌افزار SmartPLS نسخه ۳ استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که سرشت‌های فعال‌سازی (۰/۰۱>
p؛ ۰/۲۱=ß) و حساسیت (۰/۰۱>p؛ ۰/۲۶=ß) اثر مثبت مستقیم و سرشت‌های کنترل (۰/۰۱>p؛ ۰/۲۹-=ß)، مقابله (۰/۰۱>p؛ ۰/۱۸-=ß) و بازداری (۰/۰۱>p؛ ۰/۱۱-=ß) اثر منفی مستقیمی بر نشانه‌های سلوک دارند. سرشت‌های فعال‌سازی (۰/۰۵>p؛ ۰/۲۱=ß)، بازداری (۰/۰۱>p؛ ۰/۱۱=ß) و حساسیت (۰/۰۱>p؛ ۰/۳۶=ß) اثر مثبت مستقیم ولی سرشت‌های مقابله (۰/۰۱>p؛ ۰/۴۵-=ß) و کنترل (۰/۰۵>p؛ ۰/۲۸-=ß) اثر منفی مستقیمی بر نشخوار خشم دارند. نتایج اثرات غیرمستقیم نیز نشان داد که نشخوار خشم میانجی روابط سرشت‌های هیجانی با اختلال سلوک می‌باشد (۰/۰۵>p).
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که سرشت‌های فعال‌سازی و حساسیت عامل خطر و سرشت‌های کنترل، مقابله و بازداری عامل حفاظتی در برابر اختلال سلوک می‌باشند و سرشت‌های هیجانی با واسطه‌گری نشخوار خشم بر اختلال سلوک اثر می‌گذارند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry

Designed & Developed by : Yektaweb