دوره 7، شماره 3 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1399 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 31-16 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pourabadei P, Yousefinia F. Effectiveness of mindfulness on resiliency and cognitive distortion of patients with physical symptoms. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2020; 7 (3) :16-31
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-712-fa.html
پورآبادئی پریسا، یوسفی نیا فرزاد. بررسی اثربخشی ذهن آگاهی بر تاب‌آوری و تحریف شناختی بیماران با علائم جسمانی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1399; 7 (3) :16-31

URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-712-fa.html


1- دانشجو دکترا روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
2- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی، دانشگاه علوم پزشکی فارس، شیراز، ایران ، farzad_psychologist@yahoo.com
چکیده:   (3212 مشاهده)
مقدمه: عوارض جسمی و روان‌شناختی در اختلالهای روان‌تنی موجب شناخت معیوب و باورهای تحریف ‌شده درباره بیماری میشود که در مقابله مؤثر با بیماری و پذیرش آن به عنوان بخشی از زندگی اختلال ایجاد می‌کند.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی ذهن آگاهی بر تاب‌آوری و تحریف شناختی بیماران با علائم جسمانی بود.
روش: در پژوهش شبه آزمایشی حاضر، از افراد با علائم جسمانی ارجاع شده توسط پزشک به کلینیک‌های روانشناختی شهر اصفهان در سال ۱۳۹۸، ۳۰ بیمار با اختلال روانتنی که به کلینیک کلید طلایی ذهن ارجاع شده بودند، با تشخیص روان‌پزشک و روانشناس و با توجه به معیارهای ورود به پژوهش، به شیوهدر دسترس انتخاب‌ و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش، آموزش ذهنآگاهی به مدت ۸ جلسه ۹۰ دقیقه‌ای دریافت کرد. شرکتکنندگان سه بار (پیش‌آزمون، پس‌آزمون، پیگیری یک ماهه) با‌ پرسشنامههای تاب‌آوری و تحریفهای شناختی ارزیابی و داده‌ها با آزمون تحلیل واریانس اندازه‌گیری‌های مکرر تجزیه‌ و تحلیل شدند.
یافته‌ها: آموزش ذهن‌آگاهی بر افزایش تاب‌آوری (۰/۰۱>
P) و کاهش تحریف‌های شناختی (۰/۰۱>P) و مؤلفه‌های آن در بیماران روان تنی موثر بود. ذهن آگاهی از طریق انعطاف پذیری شناختی و ایجاد گسلش شناختی، موجب کاهش تحریف‌های شناختی می‌گردد.
نتیجه‌گیری: ذهن‌آگاهی با تغییر راهبردهای مقابله‌ای از اجتناب به پذیرش احساسات و افکار، ایجاد خودآگاهی و اجتناب از تفکر خودکار، باعث کاهش تحریف‌های شناختی و افزایش تاب‌آوری می‌گردد و می‌تواند به‌عنوان آموزشی برای توان‌بخشی و ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلالات روان‌تنی به کار رود.
متن کامل [PDF 889 kb]   (1846 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/1/3 | پذیرش: 1399/3/20 | انتشار: 1399/5/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry

Designed & Developed by : Yektaweb