دوره 6، شماره 6 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1398 )                   جلد 6 شماره 6 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی، گروه حقوق جزا و جرم شناسی، واحد علوم و تحقیقات گیلان، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2- دانشجوی دکتری روانشناسی بالینی، گروه‌ روانشناسی بالینی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، MSalehpoor.ClinPsy@gmail.com
چکیده:   (3418 مشاهده)
مقدمه:ترتیب تولد و تعدد سابقه کیفری می­‌توانند از عوامل مؤثر بر میزان استرس و نقص توجه-بیش فعالی سارقین باشند.
هدف:مطالعه حاضر به بررسی میزان استرس و علائم نقص توجه-بیش فعالی برحسب ترتیب تولد و تعدد سابقه کیفری در گروهی از سارقین می­‌پردازد.
روش: پژوهش حاضر یک بررسی علی- مقایسه‌­ای بوده که در آن ۱۰۰ نمونه مرتکب سرقتی که در سال ۱۳۹۵-۱۳۹۴ در زندان مرکزی رشت در حال تحمل کیفر بودند، به روش نمونه‌گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. نمونه­‌ها توسط سیاهه متغیرهای حقوقی و جمعیت­‌شناختی، پرسشنامه استرس، مقیاس درجه­‌بندی نقص توجه/بیش فعالی بزرگسالان کانرز- خودگزارشی- نسخه غربالگری و مقیاس درجه‌­بندی وندر-یوتا ارزیابی شده و داده­‌ها نیز با استفاده تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل واریانس تک متغیره تحلیل شدند.
یافته­‌ها: به‌استثنای رابطه بین ترتیب تولد با نقص توجه کانرز و تعدد سابقه کیفری با بیش فعالی تکانش گری کانرز (۰/۰۵<P)، مابقی مؤلفه‌های نقص توجه بیش فعالی کانرز و نقص توجه بیش فعالی کودکی وندر در فرزندان دوم و سوم و افراد با دو و سه یا بیش از سه سابقه کیفری بیشتر از متولدین اول و افراد با یک سابقه کیفری است (۰/۰۵>P). در این میان، هیچ‌یک از این گروه­‌ها تفاوتی را از نظر میزان استرس نشان ندادند (۰/۰۵<P).
نتیجه‌­گیری: ترتیب تولد و تعدد سابقه کیفری می‌­توانند رابطه معنی‌­داری با تظاهر علائم نقص توجه-بیش فعالی سارقین داشته باشند. از این رو، طرح پایش، ارزیابی و مداخله روان‌شناختی این افراد با هدف کاهش رفتارهای تکانشی توصیه خواهد گردید.
متن کامل [PDF 744 kb]   (1145 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/5/28 | پذیرش: 1398/9/17 | انتشار: 1398/11/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.