دوره 5، شماره 3 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1397 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 52-38 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی
2- دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ، ahmad.hawar82@gmail.com
3- دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی
چکیده:   (3616 مشاهده)
مقدمه: زلزله ازجمله بزرگ‌ترین و ویرانگرترین بلایای طبیعی است که اثرات جسمانی و روان­شناختی مختلفی بر افراد جامعه به­ ویژه کودکان و نوجوانان می­ گذارد.
هدف: لذا هدف این پژوهش، مقایسه ­ی راهبردهای مقابله­ ای، شادکامی و امید به آینده در نوجوانان بازمانده از زلزله­ ی بم با نوجوانان عادی است.
روش­: در این پژوهش ۱۴۳ نوجوان بازمانده از زلزله بم و ۲۰۷ نفر از سایر نوجوانان به شیوه نمونه­ گیر­ی خوشه ­ای انتخاب شدند و به پرسشنامه­ های راهبرد­های مقابله­ای لازاروس، شادکامی آکسفورد و امید به آینده اسنایدر پاسخ دادند. داده­ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیر­ی (MANOVA) و T گروه­های مستقل تحلیل گردید.
یافته­ ها: یافته­ های پژوهش نشان دادند که نوجوانان بازمانده از زلزله از راهبردهای مقابله ­ای مسأله­ مدار کمتر و از راهبردهای مقابله­ ای هیجان مدار بیشتر استفاده می­ کنند و میزان شادکامی و امید به آینده در این افراد کمتر از نوجوانان عادی است. هم­چنین تفاوت­های جنسیتی در متغیرهای موردمطالعه مشاهده شد.
نتیجه­ گیری: بر اساس این یافته­ ها با انجام دادن اقدامات روان­شناختی مناسب و آموزش ­های لازم در زمینه­ راهبردهای مقابله­ ای می­توان میزان آسیب ­پذیری افراد زلزله ­زده را به میزان قابل‌ توجهی کاهش داد.
متن کامل [PDF 564 kb]   |   متن کامل (HTML)   (1920 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/1/8 | پذیرش: 1397/6/18 | انتشار: 1397/6/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.