دوره 5، شماره 2 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1397 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 66-53 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shah hosseni M, Norouzi H, Akbari balotbangan A, Afshari A H. The Factorial Structure and Psychometric Properties of the Short use of Creative Cognition Scale in Studying according to Classical and Item-Response theories. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2018; 5 (2) :53-66
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-375-fa.html
شاه حسینی میثم، نوروزی حسن، اکبری بلوطبنگان افضل، افشاری امیر حسین. ساختار عاملی و خصوصیات روانسنجی مقیاس شناخت خلاق برای مطالعه بر اساس نظریه‌های کلاسیک و سؤال- پاسخ. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1397; 5 (2) :53-66

URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-375-fa.html


1- دانشگاه سمنان ، meysam.shahhosseni@yahoo.com
2- دانشگاه سمنان
چکیده:   (3208 مشاهده)

مقدمه: خلاق بودن یکی از مهم‌ترین توانایی‌های انسان است که برای دست‌یابی به موفقیت اهمیت دارد. ازاین‌رو سنجش خلاقیت حائز اهمیت می‌باشد.
هدف: بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی و خصوصیات روان‌سنجی مقیاس شناخت خلاق برای مطالعه بر اساس دو نظریه‌های کلاسیک و سؤال- پاسخ بود.

روش: بدین منظور 300 نفر از دانشجویان دانشگاه سمنان به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند و به مقیاس شناخت خلاق برای مطالعه و پرسشنامه‌های فراشناخت و فراشناخت مثبت و فراهیجان پاسخ دادند. تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی، همبستگی سؤال- نمره کل و تحلیل اعتبار برای بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس اجرا شد. همچنین از مدل پاسخ مدرج سیم‌جیما برای برازندگی داده‌ها و تحلیل استفاده شد. تحلیل‌های آماری با نرم‌افزارهای SPSSV22، LISRELV8.80 و Multilog انجام شد.

یافته‌ها: نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس شناخت خلاق برای مطالعه از یک عامل تشکیل‌شده و از شاخص‌های برازش مناسبی برخوردار است، هم‌چنین شناخت خلاق برای مطالعه با فراشناخت و فراشناخت مثبت و فرا هیجان رابطه مثبت و معنی‌داری داشت. اعتبار مقیاس شناخت خلاق برای مطالعه، با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ اعتبار مطلوبی را نشان داد و تحلیل داده‌های پاسخ سؤال‌ها با استفاده از مدل سیم‌جیما برازندگی مناسبی را برای این مقیاس نشان داد.

 نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش بیانگر این است که نسخه فارسی مقیاس شناخت خلاق برای مطالعه در جامعه دانشجویان از خصوصیات روان‌سنجی قابل قبولی برخوردار است و می‌توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش‌های روان‌شناختی استفاده کرد.

متن کامل [PDF 428 kb]   |   متن کامل (HTML)   (1334 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/4/17 | پذیرش: 1397/9/3 | انتشار: 1397/9/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry

Designed & Developed by : Yektaweb