Saharkhizan D, Azadi M. Association of perceived stress, social support and self-esteem with disordered eating due to Alexithymia. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2023; 9 (6) :91-104
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1608-fa.html
1- کارشناس ارشد، گروه روانشناسی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، M_azadi@azad.ac.ir
چکیده: (1491 مشاهده)
مقدمه: استرس، حالات هیجانی منفی، بینظمی هیجانی، ضعف حرمت خود و احساس تنهایی و انزوا از عواملی است که بهعنوان راهاندازهای رفتارهای خوردن آشفته شناسایی شدهاند.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی و حرمت خود با خوردن آشفته به واسطه ناگویی خلقی بود.
روش: پژوهش حاضر همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مراجعهکنندگان به کلینیک درمان چاقی باراکا در شهر تهران در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بودند که از بین آنها ۳۰۳ نفر که دارای شاخص توده بدنی بالای ۳۰ بودند با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (۱۹۸۳)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (۱۹۸۸)، مقیاس حرمت خود روزنبرگ (۱۹۶۵)، مقیاس ناگویی خلقی بگبی و همکاران (۱۹۹۴) و پرسشنامه رفتارهای خوردن وان اشتراین و همکاران (۱۹۸۶) گردآوری شد. جهت تحلیل دادهها از روش معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: نتایج معادلات ساختاری نشان داد اثرات مستقیم استرس ادراک شده (۰/۲۲=β و ۰/۰۱>p)، حمایت اجتماعی (۰/۲۵-=β و ۰/۰۱>p) و حرمت خود (۰/۲۱-=β و ۰/۰۱>p) بر خوردن آشفته معنادار بود. همچنین اثرات غیر مستقیم استرس ادراک شده (۰/۰۱>p و ۷/۶۹=Z)، حمایت اجتماعی (۰/۰۱>p و ۶/۱۳-=Z) و حرمت خود (۰/۰۱>p و ۶/۴۶-=Z) از طریق ناگویی خلقی بر خوردن آشفته معنادار بود.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که عواملی همچون میزان استرس، داشتن حمایت اجتماعی و حرمت خود و شناسایی و بیان احساسات میتواند بر رفتارهای خوردن آشفته تأثیرگذار باشد؛ بنابراین، میتوان انتظار داشت با کاهش استرس و ناگویی خلقی و بهبود حمایت اجتماعی و حرمت خود رفتارهای خوردن آشفته در افراد چاق کاهش یابند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/11 | پذیرش: 1401/10/12 | انتشار: 1401/11/3