دوره 9، شماره 1 - ( مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت 1401 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 32-16 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کاندیدای دکترای تخصصی، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
2- استاد، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، Sknd40@gmail.com
3- استاد، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
4- استادیار، گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- استاد، گروه تشخیص روانشناختی، دانشگاه هومبولت برلین، برلین، آلمان
چکیده:   (3148 مشاهده)
مقدمه: رفتارهای خودآسیب رسان و خودکشی گرایانه و ظرفیت شرم و احساس گناه از جمله موضوعاتی هستند که از دیرباز مورد توجه روانشناسان بالینی بوده است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه­‌ی رفتارهای خودکشی گرایانه، رفتارهای خودآسیب رسان و ظرفیت شرم و احساس گناه در میان افراد با «صفات چهارگانه تاریک شخصیت» و افراد با «سه‌گانه آسیب­‌پذیر تاریک شخصیت» انجام شد.
روش: این پژوهش از نوع مطالعات معادلات ساختاری است. جامعه آماری در بخش «جمعیت عمومی» شامل کلیه جوانان ۱۸ تا ۴۰ ساله شهر تهران و در بخش «بالینی» نیز شامل کلیه افراد دارای رفتارهای خودکشی گرایانه و خودآسیب رسان در همان بازه سنی بود، در بخش عمومی با استفاده از روش نمونه­‌گیری آنلاین ۱۶۹۶ نفر و در بخش بالینی نیز به شکل حضوری از میان بیمارستان­‌های روانپزشکی و زندان­‌های شهر تهران ۱۸۰ نفر و مجموعاً اطلاعات ۱۸۷۶ نفر جمع­‌آوری و در تحلیل وارد شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس چهارگانه کوتاه شخصیت (SD-۴)، مقیاس‌­های سه­‌گانه صفات آسیب­‌پذیر تاریک شخصیت، مقیاس ظرفیت تجربه­‌ی احساس گناه و شرم (GASP)، پرسشنامه خودآسیب زنی (SHI) و پرسشنامه رفتارهای خودکشی- تجدیدنظر شده (SBQ-R) بود. داده‌های بدست آمده با استفاده از نرم‌­افزارهای SPSS نسخه ۲۶ و AMOS نسخه ۲۴ و با استفاده از مقایسه ضرایب مسیر و آزمون تغییر ناپذیری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: یافته­‌ها نشان داد که به لحاظ آماری تفاوت معنادار بین صفات تاریک شخصیت و سه‌­گانه­‌ی آسیب­‌پذیر تاریک شخصیت بر رفتارهای خودآسیب رسان (P<۰/۰۰۱, t=۶/۶۰۳, ∆β=۰/۱۳) و (نه خودکشی) وجود داشت و همچنین افراد با سه­‌گانه‌­ی آسیب­‌پذیر تاریک شخصیت شرم بیمارگونه بیشتری (P<۰/۰۰۱, t=۷/۳۴۶, ∆β=۰/۲۱) از افراد با صفات تاریک شخصیت داشتند.
نتیجه‌گیری: می­‌توان نتیجه گرفت که صفات سه­‌گانه آسیب­‌پذیر تاریک شخصیت (فاکتور دو جامعه ستیزی، خودشیفتگی آسیب‌پذیر و اختلال شخصیت مرزی) در مقایسه با صفات چهارگانه تاریک (سادیسم، جامعه ستیزی، ماکیاولیانیسم و خودشیفتگی) با خطر بیشتر گرایش به رفتارهای خودآسیب رسان و تجربه شرم بیمارگونه همراه است.
 
متن کامل [PDF 899 kb]   (2810 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/10/7 | پذیرش: 1400/12/17 | انتشار: 1401/1/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.