Afshinpoor F, Saraj Khorami N, Nabavi S A. The effectiveness of acceptance and commitment therapy on anxiety and quality of life in patients with non-cardiac chest pain. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2021; 8 (5) :56-68
URL:
http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1263-fa.html
افشین پور فرنوش، سراج خرمی ناصر، نبوی سید عباس. اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر اضطراب و کیفیت زندگی در بیماران با درد قفسه سینه غیر قلبی. مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت. 1400; 8 (5) :56-68
URL: http://shenakht.muk.ac.ir/article-1-1263-fa.html
1- کارشناسی ارشد، گروه روانشناسی شخصیت، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران ، serajkhorrami@iaud.ac.ir
3- استادیار، گروه قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران
چکیده: (2255 مشاهده)
مقدمه: عوامل روانشناختی میتوانند سبب بروز و تداوم درد قفسه سینه غیر قلبی شوند. با توجه به اینکه عوامل روانشناختی میتوانند عامل ایجاد و تشدید دردهای قفسه سینه غیر قلبی شوند، از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
هدف: هدف از مطالعه حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب و کیفیت زندگی بیماران با درد قفسه سینه غیر قلبی بود.
روش: پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری کلیه بیماران دارای درد قفسه سینه غیر قلبی مراجعهکننده به کلینیک درمانی قلب و عروق دکتر نبوی شهر دزفول در سال ۱۴۰۰ بودند. ۳۰ نفر با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامههای اضطراب بک و کیفیت زندگی وبر و شربون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای کوواریانس، واریانس با اندازهگیری مکرر و بونفری در سه مرحله پیشآزمون، پسآزمون و مرحله پیگیری در نرمافزار SPSS نسخه ۲۶ استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد در گروه آزمایش، میانگین اضطراب و کیفیت زندگی در مراحل پیشآزمون- پسآزمون از ۴/۰۶±۲۹/۸۶ به ۴/۰۳±۱۲/۴ و از ۱۰/۰۶±۴۷/۶۰ به ۸/۸۷±۷۹/۷۳ رسیده است. براساس، نتایج آزمون کوواریانس در پسآزمون ۶۲ درصد و در پیگیری ۴۳ درصد از تفاوت دو گروه در اضطراب و کیفیت زندگی مربوط به آموزش روش درمانی پذیرش و تعهد بود (۰/۰۵≥P). نتایج آزمون بونفری نیز نشان داد که میزان اضطراب در مرحله پیگیری افزایش یافته است (۰/۰۵≥P).
نتیجهگیری: به کمک روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد میتوان اختلالات روانشناختی که سبب ایجاد درد قفسه سینه غیر قلبی میشود را کاهش داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/6/16 | پذیرش: 1400/8/9 | انتشار: 1400/9/6